'4 miljoen liedjes op Spotify nooit afgespeeld'

01-09-2014
artikel

Spotify is al meer dan vijf jaar een begrip in de muziekwereld en bij muziekliefhebbers. Het bedrijf werd opgericht in Zweden en ging officieel van start in oktober 2008. In eerste instantie was het streamen van muziek via deze muziekdienst alleen beschikbaar in Zweden, Frankrijk, Groot-Brittanië, Spanje, Finland en Noorwegen. Inmiddels is de muziekdienst actief in een nog altijd groeiend aantal landen.

Bij het vijfjarig bestaan vorig jaar, maakte de organisatie diverse interessante cijfers bekend. Sinds de start is er bijvoorbeeld al voor meer dan een miljoen jaar aan muziek gestreamd. Ten tijde van het vijfjarig bestaan waren er al meer dan zes miljoen abonnees. Het aantal maandelijkse gebruikers ligt echter vele malen hoger. De muziekdienst biedt gebruikers namelijk ook de mogelijkheid om een aantal uren in de maand gratis te luisteren. In dat geval wordt de muziek af en toe onderbroken door reclame.

Opvallend was dat zij aangaven dat 20 procent van de beschikbare nummers nog nooit zijn afgespeeld. Het gaat hier om meer dan vier miljoen nummers. Brad Hill van het blog RAIN deed daarop de suggestie om een "onbeluisterde nummers" playlist samen te stellen met een puntensysteem voor degenen die vaak nieuwe en onbekende muziek luisteren. Ook zou er een "avontuurlijke luisteraar prijs" kunnen worden uitgereikt aan degene die het meest voor het eerst naar muziek heeft geluisterd. Zo zou de hoeveelheid onbeluisterde muziek snel kunnen afnemen.

Welke nummers werden in de eerste vijf jaar nu eigenlijk het meeste beluisterd? Dat waren Thrift Shop van Macklemore en Ryan Lewis, en Get Lucky van Daft Punk. De best beluisterde artiesten waren Rihanna, David Guetta en de band Coldplay. De populariteit van de muziekdienst is nog altijd groeiende. Zelfs wereldleiders als Barack Obama en David Cameron maken er gebruik van.

Of je nu een avontuurlijke luisteraar bent of het liever bij je eigen favorieten houdt, met Spotify heb je altijd en overal een ongeëvenaarde hoeveelheid muziek tot je beschikking. De meest gebruikelijke manier om te betalen voor Spotify is via creditcard. Gelukkig is het nu ook mogelijk om een Spotify gift card online aan te schaffen. Met de gift card kan je ook zonder creditcard je abonnement betalen.

 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €10,00
 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €30,00
 •