Muziek ontdekken met Spotify

20-08-2014
artikel

Spotify is een muziekdienst waar je alle muziek kunt vinden die je wilt horen, als die ooit geregistreerd is. Spotify laat je ook suggesties zien van muziek die jou waarschijnlijk zal aan spreken. Hoe vaker je Spotify gebruikt, des te beter zullen de voorstellen bij je passen. Dat is te danken aan algoritmen die jouw luistergedrag analyseren en daar conclusies uit trekken.

Wat doen de Spotify-algoritmen?

Als je op internet rondsurft krijg je gigantisch veel informatie over je heen. Het is teveel informatie en dus hebben we behoefte aan een filter. Dat geldt ook voor een muziekdienst als Spotify. Die biedt zoveel muziek dat we heel lang bezig zouden zijn met zoeken wat ons bevalt als we niet een beetje geholpen zouden worden. En dat is wat algoritmen voor ons doen.

Op Spotify maar ook op andere sites registreren ze wat we doen als we online zijn. Aan de hand daarvan bepalen de algoritmen waar wij waarschijnlijk ook interesse in hebben en dat krijgen we dan te zien. Andersom registreren ze natuurlijk of wij voor bepaalde bedrijven en merken interessant zijn en plaatsen ze de advertenties van die bedrijven en merken in ons scherm.

Algoritmen, wat zijn dat dan?

Wikepedia verwoordt het zo: “Een algoritme is een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leiden." Tja, dat is een zeer algemene definitie van het woord. Om het eenvoudig te houden: Voor Spotify geldt dat het filters zijn die op basis van eerdere input de informatie filteren.

Het resultaat is dat Spotify laat zien wat anderen die dezelfde muziek luisterden ook hebben afgeluisterd, wat lijkt op de betreffende muziek, wat in de zelfde period uitkwam, enz. Andere bekende algoritmen worden gebruikt in Google zoeken, Facebook Edge rank en Twitter trending topics. Ze geven je een blik in de hoofden van anderen én van jezelf met als doel zo relevant mogelijke resultaten. Hoe vaker je Spotify gebruikt, hoe relevanter de suggesties voor jou zullen zijn.

Spotify gift card

De muziek op Spotify kun je tegen betaling afluisteren en opslaan in je account, zodat je er altijd toegang toe hebt. Misschien vind je het leuk om muziek te vragen voor je verjaardag. Dan is het goed te weten dat je voor spotify kunt betalen met een spotify gift card. Die kun je dan mooi aan een vriend of vriendin vragen als cadeau. Er zijn verschillende waardes, dus de giftcard is ideaal voor zowel een klein- als een groot cadeau.

 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €10,00
 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €30,00
 •