Spotify maakt kunstwerk: Serendipity

1-10-2014
artikel

Spotify maakt een kunstwerk: Een online kaart toont de locaties van twee mensen die op exact hetzelfde moment hetzelfde liedje aanklikken.

Serendipity

Het gebeurt wereldwijd elke seconde dat minstens twee mensen op hetzelfde moment een liedje aanklikken op Spotify. Geinig weetje he? Nu kun je checken waar dan ook ter wereld dat gebeurt en welke liedjes het zijn, dankzij Serendipity.

Dat is een online kaart die live locaties toont van onbekenden die toevallig op hetzelfde moment een nummer beginnen te luisteren. Steeds zie je twee puntjes op de kaart en hoor je de klanken van het nummer, dan ga je door naar het volgende paar. Je hebt weinig aan de kaart, maar geinig is het wel. Volgens Spotify is Serendipity tot op een tiende seconde nauwkeurig. Ben je meteen op de hoogte van wat de wereld luistert en wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld de VS en Scandinavië.

Kyle McDonald

Serendipity is het eerste publieke 'kunstwerk' van Kyle McDonald als 'huiskunstenaar van Spotify'. De man is een digitaal kunstenaar uit Brooklyn, die van de muziekdienst toegang kreeg tot alle data. "Elk moment luisteren 25 tot 50 miljoen mensen naar muziek op Spotify", zegt ze. "Elke seconde worden 10 tot 20 duizend liedjes aangeklikt."

Experimenten

Deze interactieve kaart is niet het eerste project van Kyle McDonald bij het bedrijf, maar wel de eerste die met de buitenwereld wordt gedeeld. Eerder deed hij onderzoek naar momenten in nummers waarop gebruikers massaal op 'like' klikten, op zoek naar 'de grootste climax ooit'. Ook bouwde hij een live feed van muziek die op sociale netwerken werd gedeeld, weergegeven als gloeiende witte pixels op de wereldkaart.

Spotify Gift Cards

Je kunt Spotify Premium gift cards kopen in verschillende bedragen, zo heb je Spotify gift cards van €10, €30, €60 en €120 euro. Zo heb je geen creditcard meer nodig om te betalen voor Spotify! De Spotify Giftcard van 10 euro kun je inwisselen voor 1 maand Spotify Premium of 2 maanden Spotify Unlimited.

 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €10,00
 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €30,00
 •