Spotify Streams dalende in Nederland

06-10-2015
artikel

In de Verenigde Staten steeg met aantal wekelijkse Spotify streams het afgelopen jaar explosief van iets meer dan 30 miljoen naar ruim 60 miljoen. Een verdubbeling dus. Als we dit afzetten tegenover het gebruik van Spotify in Nederland, zou je heel voorzichtig kunnen concluderen dat in ons land het verzadigingspunt is bereikt. In de periode van 1 januari tot 1 april van dit jaar valt er in de statistieken nog een stijging van het aantal streams waar te nemen, maar vanaf dat punt lijkt zich vervolgens zelfs een voorzichtige daling in te zetten.

De reden voor deze neergang blijft natuurlijk giswerk. Het is per slot van rekening tegenwoordig voor Nederlandse gebruikers niet bepaald lastig meer om een abonnement op Spotify Premium af te sluiten. In het verleden kon je alleen voor diensten van Spotify betalen als je in het bezit was van een credit card, maar dat probleem is inmiddels ondervangen met de introductie van de Spotify gift card.

De muziekdienst heeft haar huidige populariteit in Nederland natuurlijk mede te danken aan KPN die bij wijze van promotie kwistig met gratis abonnementen op de Premium-service van Spotify strooit. Een vergelijking met een mogelijk daling van het aantal KPN-abonnees die dan de oorzaak zouden zijn voor de terugloop in het aantal Spotify streams is natuurlijk te kort door de bocht. Ook andere factoren spelen mee.

Zo heeft Spotify het afgelopen jaar meer concurrentie gekregen. Diensten als Deezer, Rdio en Xbox Music snoepen al langere tijd enkele procentjes van het marktaandeel van Spotify af. Een prominente nieuwe speler op de markt is in dit geval Google die met zijn dienst Music Play flink aan de weg timmert. Een platform wat op een aantal punten een betere functionaliteit heeft dan Spotify. En er zijn nog meer kapers op de kust. Ook de Duitse muziekservice Juke probeert bijvoorbeeld in Nederland voet aan de grond te krijgen.

Ondanks de lichte daling van de afgelopen maanden is Spotify nog steeds zonder twijfel het meest populaire muziekplatform van ons land. Onderzoek van het tijdschrift Computer Totaal aan het begin van dit jaar maakte duidelijk dat maar liefst 58 procent van de geënquêtteerden gebruik maakt van de streams van Spotify.

Wil je ook profiteren van de voordelen van Spotify Premium en kun je niet voor Spotify betalen via een credit card, schaf dan een Spotify gift card aan. Deze zijn gewoon in Nederlandse webshops te koop waar je veilig met iDeal kunt betalen.

 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €10,00
 • Spotify (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €30,00
 •